Assalamualaikum.
Bagi penggemar seni masakan atau peminat drama dan filem dari negara Korea Selatan pasti ada mendengar mahupun merasa sendiri tentang makanan ini.
Ayam goreng Korea adalah hidangan ayam goreng yang dihidangkan dalam gaya Korea. Ianya, berbeza dengan ayam goreng biasa kerana digoreng dua kali. Hal ini menyebabkan kulit menjadi rangup dan kurang berminyak. Ayam biasanya diperap dengan rempah-ratus, gula dan garam sebelum dan selepas digoreng. Restoran ayam goreng Korea biasanya menggunakan ayam yang bersaiz kecil atau sederhana, dengan kata lain, ayam yang masih muda dagingnya lebih empuk.
Aku telah berkesempatan untuk mencuba sendiri resipi ini. Resipi ini telah aku peroleh dari sebuah rancangan masakan Korea di televisyen. Pada kali ini, aku akan memberitahu tentang cara-cara memasak ayam goreng Korea.
Pertama sekali, kita haruslah menyediakan bahan-bahan untuk diperap bersama ayam.
- 16 ketul ayam bahagian kepak
- 1 sudu kecil garam
- Secubit lada hitam
- 1/2 sudu kecil halia parut
- 1/2 cawan tepung jagung
- Minyak untuk menggoreng (kira-kira 5 hingga 6 cawan)
- 2 sudu besar bawang parut
- 1 sudu besar bawang putih cincang
- 1 sudu kecil halia parut
- 1 sudu besar kicap
- 4 sudu besar cuka kurma
- 2 – 3 sudu besar sos pedas (jenama Frank Original)
- 4 sudu besar sos cili atau sos tomato (jenama Heinz)
- 2 sudu besar sos gochujang
- 2 sudu besar sirap jagung atau madu
- 1 sudu besar gula (atau lebih untuk rasa)
- 1/2 sudu kecil dijon mustard
- 1 sudu kecil minyak bijan
Untuk membuat sosnya pula, bahan-bahan yang diperlukan adalah seperti berikut.
Panaskan minyak kepada dan masukkan ayam ke dalam minyak, satu bahagian pada satu masa. Gorengkan dalam dua kelompok. Masak hingga warna keemasan, kira-kira 5-7 minit, bergantung kepada saiz ayam.
Seterusnya, panaskan minyak sekali lagi. Masukkan ayam dan goreng lagi selama 2 hingga 3 minit sehingga keemasan. Letakkan di atas penapis untuk tos minyak. Panaskan sos dengan api kecil. Masukkan ayam dan kacau sama rata, pastikan semua disalut dengan sos pedas. Taburkan dengan bijan.
Siap untuk dihidangkan.
Comments
Post a Comment