Skip to main content

Resepi Ayam Goreng Korea


Assalamualaikum. 
Bagi penggemar seni masakan atau peminat drama dan filem dari negara Korea Selatan pasti ada mendengar mahupun merasa sendiri tentang makanan ini.
Ayam goreng Korea adalah hidangan ayam goreng yang dihidangkan dalam gaya Korea. Ianya, berbeza dengan ayam goreng biasa kerana digoreng dua kali. Hal ini menyebabkan kulit menjadi rangup dan kurang berminyak. Ayam biasanya diperap dengan rempah-ratus, gula dan garam sebelum dan selepas digoreng. Restoran ayam goreng Korea biasanya menggunakan ayam yang bersaiz kecil atau sederhana, dengan kata lain, ayam yang masih muda dagingnya lebih empuk.
Aku telah berkesempatan untuk mencuba sendiri resipi ini. Resipi ini telah aku peroleh dari sebuah rancangan masakan Korea di televisyen. Pada kali ini, aku akan memberitahu tentang cara-cara memasak ayam goreng Korea.
Pertama sekali, kita haruslah menyediakan bahan-bahan untuk diperap bersama ayam. 
  • 16 ketul ayam bahagian kepak
  • 1 sudu kecil garam
  • Secubit lada hitam
  • 1/2 sudu kecil halia parut
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • Minyak untuk menggoreng (kira-kira 5 hingga 6 cawan) 
  • 2 sudu besar bawang parut
  • 1 sudu besar bawang putih cincang
  • 1 sudu kecil halia parut
  • 1 sudu besar kicap
  • 4 sudu besar cuka kurma
  • 2 – 3 sudu besar sos pedas (jenama Frank Original)
  • 4 sudu besar sos cili atau sos tomato (jenama Heinz)
  • 2 sudu besar sos gochujang
  • 2 sudu besar sirap jagung atau madu
  • 1 sudu besar gula (atau lebih untuk rasa)
  • 1/2 sudu kecil dijon mustard
  • 1 sudu kecil minyak bijan

Untuk membuat sosnya pula, bahan-bahan yang diperlukan adalah seperti berikut.

Cara-caranya ialah; Mula-mula campurkan ayam dengan garam, lada dan halia. Perap selama 20 hingga 30 minit. Seterusnya, panaskan kuali dengan api yang kecil. Tambah 1 sudu besar minyak masak dan kemudian bawang, bawang putih dan halia. Kacau selama satu minit sehingga wangi. Tambah semua bahan sos yang lain dan kacau rata. Masak hingga pekat kira-kira 4 hingga 5 minit. Matikan api. Buang mana-mana air yang berlebihan dari ayam yang diperap. Gaul ayam dengan tepung jagung hingga sama rata. Tambah minyak ke dalam kuali untuk menggoreng
Panaskan minyak kepada dan masukkan ayam ke dalam minyak, satu bahagian pada satu masa. Gorengkan dalam dua kelompok. Masak hingga warna keemasan, kira-kira 5-7 minit, bergantung kepada saiz ayam. 
Seterusnya, panaskan minyak sekali lagi. Masukkan ayam dan goreng lagi selama 2 hingga 3 minit sehingga keemasan. Letakkan di atas penapis untuk tos minyak. Panaskan sos dengan api kecil. Masukkan ayam dan kacau sama rata, pastikan semua disalut dengan sos pedas. Taburkan dengan bijan.
Siap untuk dihidangkan.


Comments

Popular posts from this blog

STPM

Sebagai bekas pelajar STPM, aku boleh katakan bahawa belajar di Tingkatan 6 sangat berbaloi dan sedikit pun aku tidak menyesal membuat keputusan untuk menyambung pelajaranku di tingkatan 6. Ini kerana, dasar kerajaan  yang telah memberi peluang para pelajar Tingkatan 6 menjejakkan kaki ke menara gading dengan lebih pantas. Namun, calon STPM perlu membuat persediaan yang mantap berikutan tempoh belajar setiap semester lebih kurang 5 bulan sahaja iaitu  1 semester semasa 6 rendah, manakala selebihnya pada 6 atas. Bermula tahun 2013, sistem semester ini mula diguna pakai dan di samping menghadapi peperiksaan di setiap penghujung semester, para pelajar juga dikehendaki membuat kerja kursus. Setiap mata pelajaran mempunyai kerja kursus yang tersendiri.    Di sini aku akan senaraikan beberapa kelebihan STPM untuk sesiapa yang ingin membuat keputusan untuk menyambung pelajaran selepas SPM Ianya diiktiraf bagi kemasukan ke kebanyakan universit...

Keluarga, perubahan sikap, orientasi

     Pada 5 September yang lalu, iaitu sehari sebelum pendaftaran untuk pelajar baharu UPM, aku bersama dengan keluarga telah bertolak dari Kedah ke Selangor. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 7 jam lamanya kerana kesesakan yang disebabkan oleh hujan dan kemalangan kecil yang berlaku. Kami menginap di sebuah apartment yang berhampiran.     Keesokan harinya, kami bergerak ke UPM untuk urusan pendaftaran. UPM memberikan gambaran pertama yang menarik kepada aku. Suasana dan pemandangannya indah. Banyak pokok-pokok. Redup.               Urusan pendaftaran berjalan dengan lancar. Sebelum keluarga beransur pulang ke Kedah, kami makan di kafe Serumpun. Mama dan Abah agak bergegas untuk pulang ke Kedah kerana terdapat pelbagai urusan yang perlu diselesaikan. Tambahan pula, Kedah bukanlah berhampiran. Perjalanannya memakan masa yang lama.      Aku tidak langsung berasa sedih atau 'homesick' seper...

Uni life

Assalamualaikum and hello      So this is my first attempt to write in English. Since English is not my first language, I will make a lot of mistakes in this post. Still, I'm going to try my best. I love English but I can't really write well. What a shame for me to say that since I am bad in both Malay and English. I am going to improve myself though.            Today, I'm going to tell you guys a bit about my life in university. For your information, I'm very glad to pursue my study in degree and live far away from my parents.           Life at here is not that easy. But I'm not going to say that it is hard either. So-so. Maybe because I used to live in a boarding school before, so I'm going to say that my life here is better.      I can't deny that sometimes I'm having a hard time living here. One of the hard parts is waiting for the bus. We have to be at the bus stop at least on...